Skip to main content

Blog: Vergroenen van vastgoed: per 1 januari 2023 is energielabel C verplicht!

Vanaf 1 januari 2023 is minimaal energielabel C (het loopt van A tot en met G) verplicht voor kantoorpanden. Label C is een opstapje naar energielabel A dat in 2030 verplicht wordt voor bedrijfsvastgoed.

De labelplicht is niet op alle kantoorgebouwen van toepassing. Er gelden de volgende uitzonderingen:
• De gebruiksoppervlakte van het kantoorgebouw én nevenfuncties is minder dan 100 m2;
• Het gebouw waar het kantoorgebouw deel van uitmaakt heeft als hoofdfunctie geen kantoorfunctie, doordat de kantoorfunctie minder dan 50% van het totale oppervlakte van het gebouw uitmaakt. Bijvoorbeeld kantoren in detailhandel, hotels en horecabedrijven;
• Alle kantoorgebouwen die zijn aangewezen als Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument, met uitzondering van kantoorgebouwen die alleen vallen onder Beschermd stads- en dorpsgezicht (ruim 400 gebieden in Nederland). Deze laatste vallen wél onder de labelplicht;
• Kantoorgebouwen die binnen 2 jaar worden onteigend, gesloopt of getransformeerd;
• Kantoorgebouwen waarvan de investeringen om energielabel C te realiseren een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

Bij de verhuur van kantoorgebouwen is de verhuurder verplicht om een energieprestatiecertificaat aan de huurder te verstrekken. Voldoet het kantoorgebouw op dit moment nog niet aan energielabel C, dan moeten er voor 1 januari 2023 maatregelen genomen worden om het kantoorgebouw te verduurzamen. Heeft een pand geen label C (of beter), dan bestaat volgend jaar volgens de wet het risico op een last onder dwangsom van € 2.000,– per week voor een gemiddeld kantoor en uiteindelijk zelfs op sluiting van het pand.

Voor wiens rekening komen de maatregelen?
Kantoorgebouwen worden over het algemeen casco verhuurd. Met casco verhuur wordt bedoeld: alleen het omhulsel van het kantoorgebouw zonder installaties en voorzieningen. Bij casco verhuur is de huurder verantwoordelijk voor de inrichting van het kantoorgebouw. Zonder concrete afspraken is de verhuurder verantwoordelijk voor de verduurzaming van het casco kantoorgebouw, zoals de isolatie van de buitenmuren en het aanbrengen van dubbel glas. Maar zaken die daarbuiten vallen, zijn voor de verantwoordelijkheid van de huurder. Denk aan het vervangen van armaturen of het aanbrengen van LED verlichting. Dit kan voor ‘triple net’-huurcontracten en cascoplus weer anders liggen.
Het is raadzaam om in nieuw te sluiten huurcontracten rekening te houden met de energielabel C verplichting en met de verplichting om in 2030 aan energielabel A te voldoen. Hiermee is op voorhand duidelijk wat de afspraken zijn met betrekking tot de uitvoering van werkzaamheden in het kader van de labelplicht en worden discussies hierover voorkomen.

Bij lopende huurcontracten is het van belang om in kaart te brengen welke verantwoordelijkheden bij de verhuurder en welke bij de huurder liggen.

Meer weten? Neem gerust contact met mij op!

Mr. J. Mikes
Justion Advocaten
Linateabaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010-440 31 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
www.justionadvocaten.nl