Skip to main content

Blog: De verhuurder heeft de huur van mijn bedrijfsruimte opgezegd, wat nu?

De verhuurder van een horeca- of winkelruimte kan de huurovereenkomst opzeggen. Maar leidt dat ook direct tot een einde van de huurovereenkomst? Nee, dat is zeker niet altijd het geval!

Een huurovereenkomst met betrekking tot middenstandsbedrijfsruimte eindigt niet door het verloop van de overeengekomen termijn, tenzij deze korter is dan twee jaar en dit ook zo is overeengekomen. In alle andere gevallen heeft de huurder huurbescherming op grond van de wet.

De verhuurder moet de huur opzeggen en daarvoor gelden een aantal formaliteiten. Zo geldt er een minimale opzegtermijn van één jaar. De verhuurder kan alleen opzeggen op basis van de volgende wettelijke gronden:
• De huurder heeft zich schuldig gemaakt aan een slechte bedrijfsvoering; of
• De verhuurder heeft de bedrijfsruimte dringend zelf nodig;
• De rechter weegt de belangen van de verhuurder en huurder tegen elkaar af;
• Als de verhuurder een bestemming wil verwezenlijken op grond van een geldend bestemmingsplan;
• Het niet instemmen met een redelijk aanbod tot het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst door de huurder.
De laatste drie opzeggingsgronden kan de verhuurder pas gebruiken als de huurovereenkomst tenminste tien jaar heeft geduurd.

De verhuurder moet per aangetekende brief of deurwaardersexploot de huur opzeggen. Het is belangrijk dat de verhuurder bij de opzegging één of meerdere van de opzeggingsgronden vermeldt die tot de opzegging hebben geleid. Doe hij dit niet, dan is de opzegging namelijk nietig.

De huurovereenkomst eindigt alleen door opzegging indien de huurder binnen zes weken na de opzegging schriftelijk heeft laten weten met de opzegging in te stemmen. Stemt de huurder niet in met de huuropzegging, dan blijft de huurovereenkomst gewoon in stand en moet de verhuurder naar de kantonrechter om te vorderen dat de huurovereenkomst eindigt. De huuropzegging is dan dus niet meer dan een formaliteit, een entreebewijs naar de rechter.

Uiteraard kunnen verhuurder en huurder ook in onderling overleg besluiten om de huurrelatie te beëindigen. Het is verstandig om die afspraken vast te leggen in een beëindigingsovereenkomst.

Kortom…
Een huurder heeft op grond van de wet een sterke positie ten opzichte van de verhuurder die de huurovereenkomst opzegt. Die positie kan natuurlijk ook benut worden in onderhandelingen om ontruiming te voorkomen of om ontruiming uit te stellen of om bijvoorbeeld aanspraak te maken op een vergoeding. Heeft u vragen? Neem gerust contact op met mij of met één van mijn collega’s!



Mr. Marlies Kool
Justion Advocaten Rotterdam
Linateabaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010 – 440 31 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.justionadvocaten.nl