Uw rechten bij online aankopen

De feestdagen staan weer voor de deur, en daarmee de tijd waarin ook u misschien veel cadeaus online zult bestellen. Tegenwoordig is dit een veel gebruikte manier om spullen te kopen. Maar wat zijn uw rechten als consument bij een online aankoop? Kunt u zo maar producten terugsturen en zo ja, binnen welk termijn dient u dit te doen? In deze column zet ik uw rechten kort op een rij.
Wanneer u online een aankoop doet, wordt dit een ‘koop op afstand’ genoemd (artikel 6:230g lid 1 sub e BW). Bij koop op afstand heeft u, als consument, extra rechtsbescherming. Zo heeft u 14 dagen de tijd om te bedenken of u het product wilt houden. Binnen die tijd kunt u zonder opgave van reden de koop ontbinden, dat wil zeggen dat u het product gewoon kunt terugsturen. De bedenktijd gaat lopen vanaf de dag nadat u het product heeft ontvangen.
Na ontvangst van het product, heeft u dus 14 dagen de tijd om het product te testen en om te besluiten of u het product wilt houden of terug wilt sturen. Maar daarbij bestaat de kans dat het product (of de verpakking) beschadigd raakt. Mag u het dan nog terugsturen? De wettelijke regels geven aan dat u als consument aansprakelijk bent voor een beschadiging, indien u het product makkelijk had kunnen testen zonder het product te beschadigen. Let dus op dat u het product voorzichtig bekijkt en niet beschadigt!
Voor wiens rekening komen de kosten voor het retourneren? Deze dient u zelf te betalen, tenzij de verkoper heeft aangegeven dat de kosten voor zijn rekening komen. Dit gebeurt tegenwoordig steeds meer; de verkoper levert vaak direct al een retouretiket dat u op het pakket kunt plakken. Daarnaast dient de verkoper binnen 14 dagen na ontvangst van het pakket uw geld te retourneren.
Het is aan te raden om van tevoren te bekijken of de kosten voor het retourneren voor uw rekening komen of voor rekening van de verkoper. Het retourneren van een pakket kan namelijk hoog in de kosten lopen en op die manier betaalt u nog een hoop geld voor een product dat u terugstuurt.
U heeft als koper dus een hoop rechten bij koop op afstand en de verkoper is in de meeste gevallen aansprakelijk als het proces niet naar behoren verloopt. Maar let op: als het gaat om de koop van bijvoorbeeld bederfelijke goederen, kranten, reizen of op maat gemaakte kleding, dan mag u deze producten niet retourneren! Voor die producten geldt: gekocht is gekocht!
Meer weten? Neem gerust contact met mij op!
Mr. Marlies Kool
Justion Advocaten Rotterdam
Linatebaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010 - 440 31 00
Bron: Justion Advocaten Rotterdam