Juridische kwesties toegelicht: Onverwachte meevaller voor de huurder

Juridische kwesties toegelicht Allemaal hebben we wel eens, zakelijk of privé, te maken met een juridische kwestie. Soms eenvoudig, soms ingewikkeld. Maar als de kwestie ingewikkeld wordt of niet eenvoudig valt op te lossen, is de bijstand van een goede advocaat gewenst. Verhalen uit de advocatenpraktijk zijn erg leerzaam. Daarom is onze redactie verheugd met de samenwerking met Justion Advocaten. Dit advocatenkantoor uit het Overschiese werkgebied doet in een column op deze plek vanuit de verschillende rechtsgebieden en -disciplines verslag van juridische kwesties. |
Onverwachte meevaller voor de huurder
Het gaat goed met de Rotterdamse horeca. Dat merkt onze cliënt, die al jaren een restaurant in Rotterdam runt, ook. De zaken lopen goed en hij heeft zijn restaurant zelfs kunnen uitbreiden. Daarvoor had hij ook extra opslagruimte nodig en gelukkig kon hij van dezelfde verhuurder een ruime kelder huren. De kelder lag weliswaar een paar straten verderop, maar dat was geen probleem. De verhuurder wilde de kelder echter na een tijdje alsnog zelf gebruiken en zegde daarom de huur op. Daar was onze cliënt natuurlijk niet blij mee, want waar moest hij nu zijn voorraad laten? Hij stelde ons terecht de vraag of de verhuurder de huur wel zomaar kan opzeggen.
In het huurrecht wordt een onderscheid gemaakt tussen middenstandsbedrijfsruimte en overige bedrijfsruimte. Het belangrijkste verschil is de huurbescherming van de huurder. De verhuurder kan de huurovereenkomst van middenstandsbedrijfsruimte namelijk alleen opzeggen, als hij daarvoor een grond kan aanvoeren die in de wet is vastgelegd. Bijvoorbeeld omdat hij het gehuurde dringend nodig heeft voor eigen gebruik. Bij overige bedrijfsruimte heeft de huurder geen huurbescherming. In dat geval kan de verhuurder de huurovereenkomst vrij eenvoudig opzeggen, zonder dat sprake moet zijn van een wettelijke opzeggingsgrond.
Het restaurant van onze cliënt is gekwalificeerd als middenstandsbedrijfsruimte. De kelder valt volgens de wet echter onder overige bedrijfsruimte. De verhuurder veronderstelde daarom dat hij de huurovereenkomst met betrekking tot de kelder gewoon kon opzeggen met inachtneming van de opzegtermijn die in de huurovereenkomst staat. Dat lijkt heel logisch, maar toch zit hier een spreekwoordelijk addertje onder het gras.
De verhuurder had er namelijk mee ingestemd dat de kelderruimte voor het restaurant zou worden gebruikt. Zo werd de kelder – in juridische zin - onlosmakelijk verbonden met het restaurant, ook al maakt de kelderruimte in bouwkundig opzicht geen deel uit van het restaurant. Door deze (juridische) connexiteit verschiet de huur van de kelder als het ware van kleur en valt deze toch onder het huurdersvriendelijke opzeggingsregime van de middenstandsbedrijfsruimte.
Wat een meevaller voor onze cliënt! Hij was al op zoek naar een andere opslagruimte, kon zich gelukkig de moeite en vooral ook de kosten van een verhuizing besparen. Met een mooie fles wijn uit zijn (gehuurde) kelder bedankte hij ons hartelijk voor ons advies!
Meer weten? Neem gerust contact met mij op!
Mr. Marlies Kool
Justion Advocaten Rotterdam
Linatebaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010-440 31 00